Jelenlegi hely

Tehetséggel a Jászsági Hagyományokért 2017 beszámoló

 

 

Tehetséggel a jászsági hagyományokért

NTP-MŰV-17-0086

 

Második alkalommal került sor a Viganó Alapfokú Művészeti Iskolában a Tehetséggel a Jászsági hagyományért tehetséggondozó program Jászberényben a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával. A programban tehetséges tanulókat választottunk ki, akiket kiscsoportos foglalkozások keretein belül egyénre szóló útmutatással ismertettünk meg a jászsági táncokkal és hagyományokkal és ezen keresztül fejlesztettük magasabb szintű színpadi táncra, és koreográfiai ismeretekre. A program végén a tanulók önerőből állítottak össze egy jászsági koreográfiát a tanult anyagokból és hagyományokból, felhasználva a tanult ismereteket.

A 60 órás program célja összhangba a pályázati kiírásban leírtakkal, a tehetséges gyermekek felismerése, tudásuk, képességeik továbbfejlesztése, bővítése volt, a műhelymunka és egyéb kötetlen ismeretterjesztő program keretein belül, valamint a megszerzett ismeret és tudás bemutatásának lehetősége egy általuk elkészített koreográfia által. A műhelymunka célja az volt, hogy a gyerekek a folyamat végére jártasak legyenek a Jászság táncterületén fellelhető tánctípusok táncaiban. Megismerjék a táncokhoz kapcsolódó énekeket, zenei kíséretet, a néprajztudomány sajátos megközelítési módját. Célunk, a tudatos „táncos anyanyelv „kialakítása, és ennek a tudásnak színpadra állítása volt.

Az iskola tanulói közül 20 főt választottunk ki és biztosítottunk lehetőséget a programban való részvételre. Szeretnénk, ha nem csak próbateremben, hanem azon kívül is sikerülne információt átadni, ezáltal is felkeltve a tanulók érdeklődését. A program ideje alatt célt állítottunk a táncosok elé egy jászsági koreográfia elkészítésének lehetőségével a program alatt tanult ismeretekkel, ezzel is ösztönözve Őket a maximális teljesítményre.

A 60 óra tartalmazta jászsági táncanyag tanulását, néprajzi és viseletismereti képzést, koreográfiai és színpadi alaptörvényszerűségek elsajátítását. A 6 órából 5 órát táncoktatásra és 1 órát elméleti oktatásra használunk. A néptánc oktatáson elsajátíthatták az adott tájegység különböző tánc fajtáinak autentikus előadásmódját mind szóló mind csoportos formában, valamint ezeknek a táncoknak a bemutatási lehetőségeit a színpadi törvényeknek megfelelően. Megtanulták a színpadi tánc szabályait.

Az elméleti oktatásokon a tanulók megismerkedtek az adott tájegységen található szokásokkal, megismerték tájegység viseletét, népzenéjét, dalait, megtanulták a koreográfia készítés alapjait melyet alkalmazni tudnak a tánc előadása közben. 

​​​​​​​

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

220 VOLT
B. Braun Medical Kft.
Carrier CR Magyarország Kft.
Ilpea Profext Kft.
Somos kiadó: Kovács László és Nagy Zoltán
Szerencsejáték Zrt.
Trió Rádió FM

Arany szponzor

Amond Kft.
Co-op Star
Dobó Trans Kft.
FORTACO Zrt.
Jász-Barkács Bt.
Kód Kft.
Metálplaszt
PR Telecom
Rock
Scintilla Kft.
Szikra Galéria

Szponzorok

Assist-Trend Kft.
Creatív Color Stúdió Kft.
Darázs Keverő Kft.
Donnert Richárd és Bognár Sándor
Gerőcs Kerámia Kft.
Hering Autóház Kft.
IBUSZ Utazási Iroda
Jász-Plasztik Autócentrum
Mr. Work
Peugeot Qualite
Simon Virágkertészet
Téba tüzép
Tutti Bau Kft.

Támogatók

Arizona Steak House
Buborék Szikvízüzem - Petrányi Zsolt
Dobó Katalin
Gattyán Építész Iroda kft
Mag ICS Holding Zrt.
Piac Market Jászberény
Pócs János országgyűlési képviselő

Médiatámogatók

Jász Trió TV
Jászkürt Újság

Együttműködő partnerek

EKE Jászberényi Campus,Zirzen Janka Kollégium
Jász Folk Alapítvány
Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium
Jászberényi Rendőrkapitányság
Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
Jászkerület Nonprofit Kft
Klapka György SZKI
Lehel Vezér Gimnázium
Tűzoltóság Jászberény