Jelenlegi hely

Tehetséggel a Jászsági Hagyományokért

Első alkalommal került sor a Viganó Alapfokú Művészeti Iskolában a Tehetséggel a Jászsági hagyományért tehetséggondozó program Jászberényben a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával. A programban tehetséges tanulókat választottunk ki, akiket kiscsoportos foglalkozások keretein belül egyénre szóló útmutatással ismertettünk meg a jászsági táncokkal és hagyományokkal és ezen keresztül fejlesztettük magasabb szintű színpadi táncra, és koreográfiai ismeretekre. A program végén a tanulók önerőből állítottak össze egy jászsági koreográfiát a tanult anyagokból és hagyományokból, felhasználva a tanult ismereteket.

A 60 órás program célja összhangba a pályázati kiírásban leírtakkal, a tehetséges gyermekek felismerése, tudásuk, képességeik továbbfejlesztése, bővítése volt, a műhelymunka és egyéb kötetlen ismeretterjesztő program keretein belül, valamint a megszerzett ismeret és tudás bemutatásának lehetősége egy általuk elkészített koreográfia által. A műhelymunka célja az volt, hogy a gyerekek a folyamat végére jártasak legyenek a Jászság táncterületén fellelhető tánctípusok táncaiban. Megismerjék a táncokhoz kapcsolódó énekeket, zenei kíséretet, a néprajztudomány sajátos megközelítési módját. Célunk, a tudatos „táncos anyanyelv „kialakítása, és ennek a tudásnak színpadra állítása volt.

Az iskola tanulói közül 20 főt választottunk ki és biztosítottunk lehetőséget a programban való részvételre. Szeretnénk, ha nem csak próbateremben, hanem azon kívül is sikerülne információt átadni, ezáltal is felkeltve a tanulók érdeklődését. A program ideje alatt célt állítottunk a táncosok elé egy jászsági koreográfia elkészítésének lehetőségével a program alatt tanult ismeretekkel, ezzel is ösztönözve Őket a maximális teljesítményre.

A 60 óra tartalmazta jászsági táncanyag tanulását, néprajzi és viseletismereti képzést, koreográfiai és színpadi alaptörvényszerűségek elsajátítását. A 6 órából 5 órát táncoktatásra és 1 órát elméleti oktatásra használunk. A néptánc oktatáson elsajátíthatták az adott tájegység különböző tánc fajtáinak autentikus előadásmódját mind szóló mind csoportos formában, valamint ezeknek a táncoknak a bemutatási lehetőségeit a színpadi törvényeknek megfelelően. Megtanulták a színpadi tánc szabályait.

 

Az elméleti oktatásokon a tanulók megismerkedtek az adott tájegységen található szokásokkal, megismerték tájegység viseletét, népzenéjét, dalait, megtanulták a koreográfia készítés alapjait melyet alkalmazni tudnak a tánc előadása közben.

 

 

 

 

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

220 VOLT
Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Carrier CR Magyarország Kft.
Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Rock

Arany szponzor

Amond Kft.
Dobó Trans Kft.
Gerőcs Kerámia Kft.
Kód Kft.
Scintilla Kft.
Szikra Galéria
United Security Service Kft.

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Creatív Color Stúdió Kft.
Darázs Keverő Kft.
Donnert Richárd és Bognár Sándor
FORTACO Zrt.
Gattyán Építész Iroda kft
Hering Autóház Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Jászberényi Kse
Julietta Bútorbolt
Mérleg gyógyszertár
Metálplaszt
Peugeot Qualite
Piac Market
Simon Virágkertészet
Szatmári Kft.
Téba tüzép
Tutti Bau Kft.

Médiatámogatók

Jászkürt Újság
Jászsági Térségi Tv
Trió Rádió FM
Visitjaszbereny