ELKÖLTÖZTÜNK!

Az új weblap megtekinthető a következő címen:

https://www.csangofesztival.com

Jelenlegi hely

Fontosabb dátumok, díjak, elismerések

1991-ben gyimesi és moldvai csángók látogattak el a Jászság Népi Együttes meghívására Jászberénybe. A rendezvény a csángókra igyekezett felhívni a közvélemény figyelmet, akik évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten éltek és így próbálták megtartani magyarságukat.

Későbbiekben az erdélyi hagyományőrzők, és hazai kisebbségiek bemutatását is fontos feladatnak tartottuk. A világ minden tájáról jöttek és jönnek a saját hagyományukat bemutató külföldi együttesek. Olyan országok kapnak meghívást, ahol a kisebbségek tradicionális folklórja megtalálható és őrzik a rájuk jellemző autentikus jegyeket.

Az rendezvény óriásira terebélyesedett, új tartalommal telítődött. Ez bizonyítja számos hazai és európai uniós díj, elismerés is. Elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést és a „Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008” védjegy használati jogát.

A rendezők is számos hazai díjjal rendelkeznek. Az 1971-ben alakult „Örökös Kiváló Együttes” és a „Bartók díjas” Jászság Népi Együttes, amely a hazai amatőr néptáncmozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője.

 

 • 1990-ben a Jászság Népi Együttes első gyűjtőútja Moldvába

 • 1990. 07. 28 – 08. 07. a Nemzetközi Táncház és Zenésztáborba meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt

 • 1991. I. Csángó Fesztivál

 • 1991 – 1993. Csángó Fesztivál és Konferencia

 • 1994-től Csángó Fesztivál Európai Régiók Kisebbségi Folklórfesztiválja

 • 1995 óta szerepel a Csángó Fesztivál az európai régiók hivatalos programjai között

 • 1996-tól a Jászberényi Nyár – Vigadalmi Napok nyitórendezvénye és egyik alappillére a Csángó Fesztivál

 • 1997-től Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklórfesztiválja

 • 1998. Csángó Fesztivál Európai Kisebbségek Folklórfesztiválja és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor alapító okirata

 • 1999-ben Jászberény város megkapta az Európa Tanács „Tiszteletzászlaját” az európai gondolatokért tett kimagasló teljesítményéért és a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért

 • 2000-ben Az Európa Tanács felvette az „Európa: Közös örökségünk” programsorozatába

 • 2004-bena Magyarországon 90 ország részvételével megrendezett „Folkloriada – Népművészetek Olimpiája” programsorozat egyik színhelye volt

 • 2006-banA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) határozata alapján a Csángó Fesztivált a kiemelt támogatási rendezvények közé rangsorolta a néptáncfesztiválok sorában

 • 2007-ben A Csángó Fesztivál elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést és a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008” védjegy használati jogát

 • 2009. A Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program keretében a Csángó Fesztivál „Jó minősítésű folklór fesztivál” értékelést kapott a Szakmai Intéző Bizottságtól.

 • 2010.

Az Észak-alföldi Marketing Igazgatóság szervezésében a „7 pecsétes Fesztiválkártya”programban a 7 fesztivál között nagy megtiszteltetésünkre szerepel a XX. Csángó Fesztivál.

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége - CIOFF Hungary által szervezett a „Folk-túra, több mint fesztivál” programban kiemelt marketing megjelenést kap XX. Csángó Fesztivál.

 • 2011.

53 rendezvény közül a jászberényi Csángó Fesztivál nyerte el a 2010-es

"AZ ÉV RENDEZVÉNYE 2010/2011" címet a vendegvaro.hu közönségszavazása alapján.

 

Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008.

Az Európai Bizottság a 2008-as évet hivatalosan is a Kultúrák Közötti Párbeszéd évének nyilvánította. Az uniós program fő célkitűzése a kulturális párbeszéd lehetővé tétele, elősegítése a tolerancia és a kulturális sokszínűség jegyében. A Nemzeti Koordinációs Testület döntése alapján a XVIII. Csángó Fesztivál megjelenik az Év eseménynaptárban és használhatjuk promóciós anyagokon az Év hivatalos, európai logóját.

 

A Csángó Fesztivál elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést

A Magyar Turizmus Rt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága "az Észak-alföldi régió ajánlásával" minősítés megszerzésére 2002 óta ír ki pályázatot azzal a céllal, hogy olyan, a régió turizmusához kötődő termékeket kutasson fel, amelyek képviselik a térség értékeit. Ezáltal sikerült azt is elérni, hogy megkülönböztessük az egyedi és kiváló minőségű termékeket a piacon található többi terméktől. 2007-ben a minősítés elnyerésére 35 pályázat érkezett, a zsűri döntése alapján 9 pályamű bizonyult sikeresnek, köztük Csángó Fesztivál.

 

Részletek Csasztvan András, Gulyás Péter által készült minősítő dokumentumból

 

Egyediség, koncepció

A csángó kultúra bemutatása és megőrzésének segítése áll a fesztivál koncepciójának középpontjában. Ez egy nagyon egyedi, nagyon jól elkülönülő koncepció, ami évenként megújul. Az egy hetes tánctábor meghatározó a felnövekvő nemzedék nevelésében.

Programszerkezet

Koherens részekből áll a fesztivál. Minden tekintetben a teljességre és a hitelességre törekednek. A zene, a tánc, kirakodóvásár mind-mind valódi értéket képviselt. Minden program a hagyományőrzés alaplogikájával van átszőve. Egyedi a fesztivál abban, ahogy évről-évre meghívják a csángó magyar és más erdélyi adatközlőket. A szervezők képesek a hagyomány tiszta, eredeti változatát bemutatni.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Pizza Palota
Rock Safety

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Dobó Erzsébet
FORTACO Zrt.
Gerőcs Kerámia Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Téba tüzép

Támogatók

Gattyán Építész Iroda kft