Jelenlegi hely

Fontosabb dátumok, díjak, elismerések

1991-ben gyimesi és moldvai csángók látogattak el a Jászság Népi Együttes meghívására Jászberénybe. A rendezvény a csángókra igyekezett felhívni a közvélemény figyelmet, akik évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten éltek és így próbálták megtartani magyarságukat.

Későbbiekben az erdélyi hagyományőrzők, és hazai kisebbségiek bemutatását is fontos feladatnak tartottuk. A világ minden tájáról jöttek és jönnek a saját hagyományukat bemutató külföldi együttesek. Olyan országok kapnak meghívást, ahol a kisebbségek tradicionális folklórja megtalálható és őrzik a rájuk jellemző autentikus jegyeket.

Az rendezvény óriásira terebélyesedett, új tartalommal telítődött. Ez bizonyítja számos hazai és európai uniós díj, elismerés is. Elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést és a „Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008” védjegy használati jogát.

A rendezők is számos hazai díjjal rendelkeznek. Az 1971-ben alakult „Örökös Kiváló Együttes” és a „Bartók díjas” Jászság Népi Együttes, amely a hazai amatőr néptáncmozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője.

 

 • 1990-ben a Jászság Népi Együttes első gyűjtőútja Moldvába

 • 1990. 07. 28 – 08. 07. a Nemzetközi Táncház és Zenésztáborba meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt

 • 1991. I. Csángó Fesztivál

 • 1991 – 1993. Csángó Fesztivál és Konferencia

 • 1994-től Csángó Fesztivál Európai Régiók Kisebbségi Folklórfesztiválja

 • 1995 óta szerepel a Csángó Fesztivál az európai régiók hivatalos programjai között

 • 1996-tól a Jászberényi Nyár – Vigadalmi Napok nyitórendezvénye és egyik alappillére a Csángó Fesztivál

 • 1997-től Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklórfesztiválja

 • 1998. Csángó Fesztivál Európai Kisebbségek Folklórfesztiválja és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor alapító okirata

 • 1999-ben Jászberény város megkapta az Európa Tanács „Tiszteletzászlaját” az európai gondolatokért tett kimagasló teljesítményéért és a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért

 • 2000-ben Az Európa Tanács felvette az „Európa: Közös örökségünk” programsorozatába

 • 2004-bena Magyarországon 90 ország részvételével megrendezett „Folkloriada – Népművészetek Olimpiája” programsorozat egyik színhelye volt

 • 2006-banA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) határozata alapján a Csángó Fesztivált a kiemelt támogatási rendezvények közé rangsorolta a néptáncfesztiválok sorában

 • 2007-ben A Csángó Fesztivál elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést és a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008” védjegy használati jogát

 • 2009. A Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program keretében a Csángó Fesztivál „Jó minősítésű folklór fesztivál” értékelést kapott a Szakmai Intéző Bizottságtól.

 • 2010.

Az Észak-alföldi Marketing Igazgatóság szervezésében a „7 pecsétes Fesztiválkártya”programban a 7 fesztivál között nagy megtiszteltetésünkre szerepel a XX. Csángó Fesztivál.

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége - CIOFF Hungary által szervezett a „Folk-túra, több mint fesztivál” programban kiemelt marketing megjelenést kap XX. Csángó Fesztivál.

 • 2011.

53 rendezvény közül a jászberényi Csángó Fesztivál nyerte el a 2010-es

"AZ ÉV RENDEZVÉNYE 2010/2011" címet a vendegvaro.hu közönségszavazása alapján.

 

Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008.

Az Európai Bizottság a 2008-as évet hivatalosan is a Kultúrák Közötti Párbeszéd évének nyilvánította. Az uniós program fő célkitűzése a kulturális párbeszéd lehetővé tétele, elősegítése a tolerancia és a kulturális sokszínűség jegyében. A Nemzeti Koordinációs Testület döntése alapján a XVIII. Csángó Fesztivál megjelenik az Év eseménynaptárban és használhatjuk promóciós anyagokon az Év hivatalos, európai logóját.

 

A Csángó Fesztivál elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést

A Magyar Turizmus Rt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága "az Észak-alföldi régió ajánlásával" minősítés megszerzésére 2002 óta ír ki pályázatot azzal a céllal, hogy olyan, a régió turizmusához kötődő termékeket kutasson fel, amelyek képviselik a térség értékeit. Ezáltal sikerült azt is elérni, hogy megkülönböztessük az egyedi és kiváló minőségű termékeket a piacon található többi terméktől. 2007-ben a minősítés elnyerésére 35 pályázat érkezett, a zsűri döntése alapján 9 pályamű bizonyult sikeresnek, köztük Csángó Fesztivál.

 

Részletek Csasztvan András, Gulyás Péter által készült minősítő dokumentumból

 

Egyediség, koncepció

A csángó kultúra bemutatása és megőrzésének segítése áll a fesztivál koncepciójának középpontjában. Ez egy nagyon egyedi, nagyon jól elkülönülő koncepció, ami évenként megújul. Az egy hetes tánctábor meghatározó a felnövekvő nemzedék nevelésében.

Programszerkezet

Koherens részekből áll a fesztivál. Minden tekintetben a teljességre és a hitelességre törekednek. A zene, a tánc, kirakodóvásár mind-mind valódi értéket képviselt. Minden program a hagyományőrzés alaplogikájával van átszőve. Egyedi a fesztivál abban, ahogy évről-évre meghívják a csángó magyar és más erdélyi adatközlőket. A szervezők képesek a hagyomány tiszta, eredeti változatát bemutatni.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

220 VOLT
Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Carrier CR Magyarország Kft.
Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Rock

Arany szponzor

Amond Kft.
Dobó Trans Kft.
Gerőcs Kerámia Kft.
Kód Kft.
Scintilla Kft.
Szikra Galéria
United Security Service Kft.

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Creatív Color Stúdió Kft.
Darázs Keverő Kft.
Donnert Richárd és Bognár Sándor
FORTACO Zrt.
Gattyán Építész Iroda kft
Hering Autóház Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Jászberényi Kse
Julietta Bútorbolt
Mérleg gyógyszertár
Metálplaszt
Peugeot Qualite
Piac Market
Simon Virágkertészet
Szatmári Kft.
Téba tüzép
Tutti Bau Kft.

Médiatámogatók

Jászkürt Újság
Jászsági Térségi Tv
Trió Rádió FM
Visitjaszbereny