ELKÖLTÖZTÜNK!

Az új weblap megtekinthető a következő címen:

https://www.csangofesztival.com

Jelenlegi hely

Miért fontosak számunkra a moldvai csángók?

Egyrészt azért, mert nem vagyunk olyan sokan a világon: 15-16 millió magyar van, annak is egyharmad része a határokon kívül él. Tehát nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen magyarról is lemondjunk, nemhogy a csángók 250 ezres népcsoportjáról. Nem mondhatunk le róluk, nem feledkezhetünk meg róluk, nem hagyhatjuk, hogy kihulljanak az emlékezetünkből.

Másrészt pedig azért, mert a moldvai csángók a történelem különböző időszakaiban kerültek mai lakóhelyükre. Amikor pedig odaköltöztek, akkor a magyar művelődés más-más kulturális rétegét vitték magukkal. Azt vitték, ami jellemző volt a XII., a XV., a XVI. században a Kárpát-medencén belül élő magyarságra. Azt a nyelvet, azokat az énekeket, azt a viseletet, azt a hiedelemvilágot, azt a szokáskincset vitték. Később szinte egyáltalában nem érte őket újabb hatás, mint a Kárpát-medencén belüli magyarságot. Ha nem is teljesen, de nagyjából az az állapot maradt meg a nyelvben, a szokásban, építkezésben, a viseletben, a dalokban, ami a Kárpát-medencén belüli magyarságra akkor jellemző volt, mikor ők kiszakadtak.

Viszont a csángókat rendkívüli büszkeség tölti el, hogy Magyarországon felléphetnek és kultúrájuk egy részét átadhatják a magyar közönségnek.

Igaz, hogy Magyarországon többfajta fesztivállal is találkozhatunk, de a kisebbségeket ilyen módon felölelő fesztivál nincs másik az országban.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Pizza Palota
Rock Safety

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Dobó Erzsébet
FORTACO Zrt.
Gerőcs Kerámia Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Téba tüzép

Támogatók

Gattyán Építész Iroda kft