Jelenlegi hely

Miért fontosak számunkra a moldvai csángók?

Egyrészt azért, mert nem vagyunk olyan sokan a világon: 15-16 millió magyar van, annak is egyharmad része a határokon kívül él. Tehát nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen magyarról is lemondjunk, nemhogy a csángók 250 ezres népcsoportjáról. Nem mondhatunk le róluk, nem feledkezhetünk meg róluk, nem hagyhatjuk, hogy kihulljanak az emlékezetünkből.

Másrészt pedig azért, mert a moldvai csángók a történelem különböző időszakaiban kerültek mai lakóhelyükre. Amikor pedig odaköltöztek, akkor a magyar művelődés más-más kulturális rétegét vitték magukkal. Azt vitték, ami jellemző volt a XII., a XV., a XVI. században a Kárpát-medencén belül élő magyarságra. Azt a nyelvet, azokat az énekeket, azt a viseletet, azt a hiedelemvilágot, azt a szokáskincset vitték. Később szinte egyáltalában nem érte őket újabb hatás, mint a Kárpát-medencén belüli magyarságot. Ha nem is teljesen, de nagyjából az az állapot maradt meg a nyelvben, a szokásban, építkezésben, a viseletben, a dalokban, ami a Kárpát-medencén belüli magyarságra akkor jellemző volt, mikor ők kiszakadtak.

Viszont a csángókat rendkívüli büszkeség tölti el, hogy Magyarországon felléphetnek és kultúrájuk egy részét átadhatják a magyar közönségnek.

Igaz, hogy Magyarországon többfajta fesztivállal is találkozhatunk, de a kisebbségeket ilyen módon felölelő fesztivál nincs másik az országban.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

220 VOLT
Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Carrier CR Magyarország Kft.
Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Rock

Arany szponzor

Amond Kft.
Dobó Trans Kft.
Gerőcs Kerámia Kft.
Kód Kft.
Scintilla Kft.
Szikra Galéria
United Security Service Kft.

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Creatív Color Stúdió Kft.
Darázs Keverő Kft.
Donnert Richárd és Bognár Sándor
FORTACO Zrt.
Gattyán Építész Iroda kft
Hering Autóház Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Jászberényi Kse
Julietta Bútorbolt
Mérleg gyógyszertár
Metálplaszt
Peugeot Qualite
Piac Market
Simon Virágkertészet
Szatmári Kft.
Téba tüzép
Tutti Bau Kft.

Médiatámogatók

Jászkürt Újság
Jászsági Térségi Tv
Trió Rádió FM
Visitjaszbereny