ELKÖLTÖZTÜNK!

Az új weblap megtekinthető a következő címen:

https://www.csangofesztival.com

Jelenlegi hely

Viseletek

De a viseletükről is beszélhetünk, amiről sokan azt gondolják, hogy romános jellegű. A férfiak kieresztett inget hordanak, vastag bőröv van rajtuk, az asszonyok katrincát viselnek. Erdélyben a románok is ehhez hasonló viseletet hordanak. Igen ám, de ez nem román viselet, nem is magyar viselet, hanem ez egy középkori eredetű kelet-közép-európai paraszti viselet, falusi viselet, csak Erdélyben a nemzetiségi sorban lévő románok tartották meg, Moldvában pedig az ugyancsak nemzetiségi sorban lévő magyarok őrizték meg inkább. Hagyományos viselet tehát, amit a moldvai csángó magyarok megőriztek. Ami pedig az asszonyokon a válluknál, a szőttes ingváll és hímzett berkes rész között van, az egy gyönyörű ujjnyi széles, úgynevezett szedettes rész. Ezekhez a szedettes mintákhoz hasonlókat a finnugor rokonaink ruháján és Belső-Ázsiában élő török rokonaink templomainak mozaik-díszítésein is meg lehet találni. Tehát ilyen régi múltra tekint vissza a moldvai csángók hímzésmintája.

Viseletük a régi kelet-európai hagyományokat őrzik. Hímzésük egyedi: un. fonákján való varrás.

A nőknek lepelszoknyájuk van, melyet más tájékon már nem hordanak. Ez volt a legelső és legegyszerűbb szoknyatípus.

A csángó férfiviselet általában a moldvaihoz hasonló, de mind a posztó, mind a vászonnadrág szorosabban tapad a lábhoz, s hozzá fekete bakancsot hordanak. A lobogós ujjú és hímzett kézelős ing egyaránt megtalálható, fonákján varrott, cifrahímes, keskeny állógallérral. A régebb divatos, igen széles derékövet most jóval keskenyebb váltotta fel. Ez szorítja le derékban a ráncba szedett, kieresztett, félhosszú inget. Zsinóros, kis karimájú, fekete kalapjuk mellett - különösen a fiatalok - színes bokrétát viselnek. Mejjes bundájuk cifrán hímzett, de a fekete darócból szabott hosszú zekének csak a zsebén és gallérja körül találunk mértéktartó zsinórzatot. Télen fekete báránybőr kucsmát viselnek.

A csángó női viselet ugyancsak a moldvaira hasonlít. Vállfőhímes ingüket régebb fonáját varrott mértani hímek díszítették, újabban ezt többszínű virágminta helyettesíti, csupán a szedésekben és korcolásokban maradt meg a hagyományos díszítés. A csángó ingalj fehér vászonból vagy gyolcsból készül, hímzés nélkül, ékét az ing aljára varrt csipke adja. Az ingre és ingaljra derékban széles gyapjúövet tekernek, erre kerül a barnás-feketés színárnyalatú, mértéktartóan csíkozott "katrinca", amit hímes keskeny gyapjúövvel (bernyóc) szorítanak le derékon felül, mellen-gombolt csapóbundájukat színesen hímezik. Az idősebbek pirosas-tarkás, kockázott ujjast is öltenek a bunda alá, amit a vállak fölött hám tart össze. A lányok és fiatalasszonyok fényes, hólyagos gyöngysort viselnek, színes, virágmintás szalaggal. Általános a kendőviselet: a fiatalok tarkójukon kötik meg a rózsás fejrevalójukat, az öregebbek álluk alatt. Télen barnára festett irhabundát, ritkábban földig érő fehér báránybőr kozsókot hordanak, a legöregebbek pedig a férfiakéhoz hasonló fekete daróc-zekét, szokmányt. A csángó női népviselethez magas szárú cipő, nyáron félcipő illik.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Pizza Palota
Rock Safety

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Dobó Erzsébet
FORTACO Zrt.
Gerőcs Kerámia Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Téba tüzép

Támogatók

Gattyán Építész Iroda kft