Jelenlegi hely

A csángók asszimilálása

Az 1800-as évek elején azonban – ahogy egész Európában, Moldvában is – felébredt az, amit hivatalos szóval nacionalizmusnak nevezünk. Az a törekvés, hogy egy országban egy nyelv és egy vallás legyen, ami azt jelentette, hogy aki nem az uralkodó vallást és nyelvét követi, annak be kell olvadnia és el kell fogadnia a többség vallási, nyelvi és kulturális uralmát. Ekkor kezdték az első állami iskolákat építeni Moldvában is, amelyek azonban már kezdettől fogva mind román nyelven tanították. A magyar nyelv visszaszorult a családi életbe és az egyházba, 1893-ban azonban királyi rendelet utasította a Jászvásáron (Jasi) létesített római katolikus, de román püspökséget, hogy a katolikus egyházakban az istentisztelet nyelvét románra kell változtatni mindenütt.

A II. világháborút követően kezdődött a moldvai csángóság történetének legbiztatóbb szakasza. Ekkor Romániában a csángókat is magyar nemzetiség részeként kezelték. Így 1947 és 1955 között az iskolákban magyar nyelvű tagozatok indultak. Bákóban magyar nyelvű tanítóképzőt létesítettek. A csángók köréből kerültek ki a papok, akik magyarul gyóntattak, és így a templomokban ismét magyar szó hangozhatott fel.

Ezt a rövid pozitív periódust azonban Európában példa nélküli asszimilációs intézkedések követték az 1950-es évek közepétől. A templomokban tilos volt az „ördög nyelvén” beszélni és a magyar iskolákat, óvodákat bezáratták. A magyar öntudatú csángókat megfélemlítették, üldözték. Tilos volt akár az erdélyi magyarokkal, de leginkább a magyarországiakkal való bármilyen kapcsolatteremtés.

Ezek után nem is csoda, ha a csángók öntudata nem erős, ha félnek bevallani magyarságukat. A legutóbbi, 1992-es népszámlálás adatai szerint 2062 csángó él Moldvában. Nem hivatalos források azonban néhány tízezerre becsülik számukat Moldvában. Egyes feltételezések szerint pedig a Moldvában élő negyedmillió római katolikus is csángó eredetű. Mivel a románok ortodox vallásúak, így aki a katolikus vallást gyakorolja, az vagy magyar, vagy magyar származású.

Rendező

Folklór Kulturális Közalapítvány

és a

Jászság Népi Együttes

Kiemelt szponzor

220 VOLT
Jász-Plasztik Kft.

Gyémánt szponzor

Carrier CR Magyarország Kft.
Co-op Star
Ilpea Profext Kft.
OTP Bank
Rock

Arany szponzor

Amond Kft.
Dobó Trans Kft.
Gerőcs Kerámia Kft.
Kód Kft.
Scintilla Kft.
Szikra Galéria
United Security Service Kft.

Szponzorok

Czinege és Fiai Kft.
boommédia Kft.
Creatív Color Stúdió Kft.
Darázs Keverő Kft.
Donnert Richárd és Bognár Sándor
FORTACO Zrt.
Gattyán Építész Iroda kft
Hering Autóház Kft.
Jász-Plasztik Autócentrum
Jászberényi Kse
Julietta Bútorbolt
Mérleg gyógyszertár
Metálplaszt
Peugeot Qualite
Piac Market
Simon Virágkertészet
Szatmári Kft.
Téba tüzép
Tutti Bau Kft.

Médiatámogatók

Jászkürt Újság
Jászsági Térségi Tv
Trió Rádió FM
Visitjaszbereny